Les filles d’en Joan Rafart, iniciaren el prec de poder jugar a fer Patum mitjançant la creació d’un gegant, concretament el gegant vell de La Patum. En Joan Rafart, va traslladar la idea als seus amics i companys on entre tots es van coordinar per fer possible aquest desig.
La iniciació va ser en el repartiment de les tasques:

En aquells anys ja patiren problemes de finançament de la festa que foren resolts amb la participació econòmica del padrí del Joan Rafart, el Pere Plans un conegut empresari tèxtil de Berga.

Així és com l’any 1956 es produeix al carrer de les afores de Pinsania (barriada de Cal Corneta) el primer salt de Patum Infantil del tot improvisat i sense la formalització actual. En aquell moment els infants feien patum, simplement jugaven a ser grans.

Al cap de 2 anys, l’any 1958 va ser quan la Patum Infantil es mogué de lloc i va passar a produir-se a la Plaça Sant Pere, on ja podem constatar la oficialitat de la festa.

Història de la Patum Infantil

Desprès dels seus inicis, s’hi va afegir una segona generació de cuidadors, com Jordi Camps (pare), Aureli Rodriguez (pare), Josep Lladó, Pep Garcia, Paco Garcia, Josep Freixa Ñaco, Josep Ambros, Joan Montraveta, Joan Sobrevias, Josep Soler (xibit), Amadeu Ferrer, Pepito Xalot, Vicens Casals, els germans Ripoll, etc…, molts d’aquests van créixer amb aquesta patum doncs van ser dels primers a saltar.

Ens deixem a molta gent, disculpeu la nostre poca memòria però amb 60 anys d’història poc documentada, es normal que no posem tota la gent que ha passat per la nostre patum. Aquesta feina més acurada esperem que la fascin els historiadors quan facin algun llibre sobre la Patum Infantil…

Cal destacar que 3 dels 6 actuals coordinadors de L’Associació de la Patum Infantil són el relleu generacional directa dels fundadors de La Patum Infantil:

  • Sergi Montaner Rafart (segueix la feina iniciada pel seu avi Joan Rafart)
  • Jordi Camps Bessa (segueix la feina iniciada de fuster pel seu avi Pere Camps)
  • Ernest Ferrer Massanés (segueix la feina iniciada de pintura i restauració pel seu pare Lluís Ferrer)

Per poder donar una perpetuïtat i durabilitat a la festa, es va decidir crear una ASSOCIACIÓ sense ànim de lucre on la finalitat principal fos la formació de petits patumaires. Sempre, respectant l’estructura interna de l’organigrama i el seu funcionament.